“De kracht van de blik van buiten”

In het cross-mentoring programma staat de persoonlijke ontmoeting tussen een basisschooldirecteur en een leider uit het bedrijfsleven of de non-profit sector centraal. Je neemt een kijkje in elkaars keuken en coacht elkaar op leiderschapsvraagstukken, vanuit gelijkwaardigheid en wederkerigheid. Door deze verbinding help je elkaar een betere leider te worden. Je vergroot je wereld en draagt bij aan meer verbinding tussen onderwijs en andere sectoren. Dat is cross-mentoring.

In 2020 vond een pilot met dertien koppels plaats. Deze pilot was zo’n succes, dat de ambitie ontstond om binnen drie jaar duizend koppels te vormen. Inmiddels zijn meer dan 200 koppels gestart met het cross-mentoring programma. Doe ook mee! Meld je nu aan.

Hoe ziet het programma eruit?

We maken een (regionale) match tussen een schooldirecteur en een leider uit een andere sector. Het programma duurt vier maanden, waarbij je in totaal zo’n 18 uur investeert. Naast de gezamenlijke start- en slotbijeenkomst met andere koppels in de regio, vindt er een persoonlijke één-op-één ontmoeting plaats in elkaars werkomgeving. Verder staat het de koppels vrij zelf invulling te geven aan het cross-mentoring programma.

Verrassende samenwerkingen

Met de persoonlijke ontmoeting als vertrekpunt, kijk je samen hoe jullie elkaar en elkaars organisaties verder kunnen helpen. In de pilot leverde dit verrassende inzichten en samenwerkingen op! Zo werd een directeur bij een grote verzekeraar geïnspireerd door een vernieuwend vastgoedconcept dat een basisschool hanteerde. Een schooldirecteur en een museumdirecteur leerden veel van elkaar hoe de ander omgaat met de kansen en uitdagingen in de coronatijd. Een expert van een bank hielp mee met het oplossen van een financieel issue op een basisschool. Wat heb jij in huis waarmee je de ander kunt helpen?

Programma is gestopt

Het is niet meer mogelijk om je in te schrijven voor deelname aan het cross-mentoring programma. Het programma is in zijn huidige vorm gestopt.
Voor schoolleiders heeft AVS een alternatief mentoringprogramma.