Op 23 juni 2022 kon er dan eindelijk uitgepakt worden met een live netwerkbijeenkomst van het cross-mentoring programma in Circl, Amsterdam. Gastvrij ontvangen door strategisch partners ABN Amro en PwC, wisselden cross-mentors gretig ervaringen en inzichten uit. Hoogtepunt van de middag vormde een inspiratiesessie met het veelgeprezen Alma Quartet, gevormd door musici van het Koninklijk Concertgebouworkest. Zij gingen met de aanwezige cross-mentors in gesprek over leiderschap, kwaliteit, samenwerking en ontwikkeling.

(H)erkenning vinden bij je cross-mentor

Na een warm welkom sprak projectleider Han Boone allereerst met schoolleider Linda Elesen en Jack Hommel, zakelijk directeur bij Centraal Beheer Achmea. Als cross-mentors waagden zij de stap uit hun eigen bubbel, op zoek naar inspiratie, wederzijds begrip en verbinding.

Jack Hommel prees zichzelf bij aanvang van het programma al gelukkig met zijn deelname: “De bevlogenheid die ik in het onderwijs zie voor leren en ontwikkelen is van cruciaal belang in de huidige sociaal-economische context. Dat moeten we omarmen in het bedrijfsleven.” Enthousiast vertelde Jack over hoe hij met Centraal Beheer in Apeldoorn de samenwerking aanging met Saxion Hogeschool en de Universiteit Twente. “We moeten elkaar meer opzoeken, dan valt er zoveel te winnen!”

Linda, directeur VAVO bij Onderwijsgroep Tilburg, ziet na haar gesprekken met Jack juist scherper welke winst er te halen valt als er meer aandacht zou zijn voor de bedrijfsmatige kant van het onderwijs. “Wij zitten nog te vaak op de zachte kant en kunnen nog veel meer sturen op resultaten.” Tegelijk ontdekte Linda tot haar verrassing dat zij en Jack elkaar op meer onderwerpen vonden dan vooraf gedacht. “Thema’s als duurzame inzetbaarheid van personeel, visiegestuurd werken en prioriteren spelen evengoed in het onderwijs als bedrijfsleven.”

College tour Koninklijk Concertgebouworkest

Na een indrukwekkend optreden gingen de musici van het Concertgebouworkest in gesprek met de aanwezige cross-mentors. “Het is zonder twijfel de klank van de zaal”, antwoordde eerste violist Marc Daniel van Biemen op de vraag welk geheim schuilgaat achter het succes van het orkest. “Het klankideaal van het Concertgebouw houden wij in elke zaal ter wereld in gedachten.” Een mooie metafoor voor leiders die de waarden en visie van hun school of bedrijf scherp houden, koesteren en samen met hun team weten om te zetten in muziek. Zo creëer en bewaak je met elkaar de kwaliteit van je organisatie.

Hoezeer autonomie, eigenaarschap en samenwerking van teamleden daarin van belang zijn, kwam ook naar voren in gesprek met het Alma Quartet. “Als je jezelf niet uitdaagt en plezier en ontwikkeling zoekt, word je een robot”, aldus Van Biemen. “Het zijn de musici zelf die de kwaliteit van het orkest bewaken. Je hoort het direct als je afwijkt, als je spel in disharmonie is met dat van je collega’s.”

Ook in de zoektocht naar een nieuwe dirigent bleek sprake van bijzondere harmonie tussen de musici. Het Concertgebouworkest kent een uitzonderlijk democratisch proces waarin alle leden een stem hebben. Zij kozen onlangs unaniem voor Klaus Mäkelä en deden dat volgens altvioliste Santa Vižine met hun hart: “Soms voel je gewoon dat iemand goed is, dan ga je af op je intuïtie.” Dit oogstte zichtbaar bewondering bij menig cross-mentor in de zaal. Je moet het maar durven in het leiden van je organisatie: meer vertrouwen op je ‘onderbuikgevoel’, naast koersen op cijfertjes en harde feiten.

Verder na cross-mentoring

Met een borrel werd de netwerkbijeenkomst en daarmee ook de voorjaarseditie 2022 van het cross-mentoring programma feestelijk afgesloten. Dit betekent zeker niet ook een punt achter het contact tussen de cross-mentors. Veel koppels blijven elkaar spreken. De verbinding tussen deze leiders uit het onderwijs en bedrijfsleven is gelegd. Met nieuwe inspiratie en motivatie vervolgen zij hun weg binnen de eigen organisatie. Waar het officiële programma stopt, groeit het zaadje van cross-mentoring op veel plekken rustig door.