Herkenbare punten! Het maakt dus niet uit of je binnen het bedrijfsleven of een school werkt.

Gijsbert Bary

Vrijdag 21 mei was het eindelijk zover! Guido en ik hadden fysiek met elkaar afgesproken op de Springschans in Uithoorn. Uiteraard hadden we al eerder digitaal met elkaar kennis gemaakt, maar om elkaar écht goed te leren kennen, is een live ontmoeting toch veel beter. Na anderhalf jaar thuiswerken voor mij ook een echt uitje.

Guido en ik hadden afgesproken dat ik de hele ochtend met hem zou meelopen. Vooral om een beter beeld te krijgen van zijn werkomgeving en waar hij als schoolleider in de praktijk mee te maken heeft.

Na een warm welkom en verhalen over zijn pasgeboren dochter Félien starten we met een intake met ouders die overwegen hun kind op de Springschans in te schrijven. Dat geeft mij meteen de mogelijkheid de school en het onderwijs beter te leren kennen. Mooi om te zien hoe Guido een enthousiast en eerlijk verhaal vertelt, waarin alle tijd genomen wordt voor het beantwoorden van verschillende vragen. De daaropvolgende rondleiding geeft een goed beeld van de sfeer en hoe het er in de praktijk aan toegaat.

Na de intake hebben we een kennismaking met de HR-verantwoordelijke van de overkoepelende scholenorganisatie. Vanuit mijn expertise als HR-directeur extra interessant om te bespreken welke HR-uitdagingen scholen hebben. We besluiten dan ook direct een nieuwe afspraak te maken om hier meer tijd aan te besteden.

Guido wordt vervolgens alweer opgehaald voor de volgende intake. Onderweg nog even snel wat vragen van teamleden beantwoordend, stapt hij hier weer vol enthousiasme in. Vervolgens hebben we nog wat tijd samen om de uitdagingen met elkaar te delen. Guido heeft eerder al op een open manier feedback aan zijn team gevraagd en ik vind het erg waardevol om vanuit die feedback samen in gesprek te gaan. Er zijn direct veel herkenbare punten. Het maakt dus niet uit of je binnen het bedrijfsleven of een school werkt. We delen ervaringen en tips met elkaar, maar ontdekken ook dat we hier de volgende keer meer tijd voor willen maken. Een vervolgafspraak is dan ook snel gemaakt.

Vol enthousiasme en met een veel beter beeld van een dag uit het leven van een schoolleider rij ik weer naar mijn thuiswerkplek. Ik merk direct dat ik iedereen die ik vervolgens spreek graag wil vertellen wat ik ’s ochtends gedaan heb. Gaaf om dit zo samen te mogen doen!

Gijsbert Bary (ABN Amro) en Guido van Egmond (Basisschool de Springschans) vormen sinds april 2021 cross-mentoring koppel in regio Randstad